viernes, 5 de junio de 2015

Operaciones con años ... ( Artículo escrito en catalán )


Uns quants problemes senzills de manipulació de dates:
Cas 1.
Suposem que, a partir d'un cert any anterior a la nostra era transcorren una certa quantitat d'anys que fan que ens situem a un any de la nostra era. Per exemple "Des de l'any 1 aC, al cap de 2 anys, quin any serà ?" Es donen molts tipus d'errors quan els alumnes intenten resoldre un senzill problema com aquest; entre els menys greus cal remarcar que es limiten a fer la resta 2-1=1 i acaben contestant “ens trobarem a l'any 1 dC”, mentre que la resposta correcta correspon a l'any 2 dC; per comprovar-ho (o comptar-ho de forma segura), només cal pensar que en transcorre el primer any passem de l'any 1 aC a l'any 1 dC – l'any 0 no figura al nostre calendari – i, doncs, el segon transcorregut ens situa a l'any 2 dC. Dit això, podem fer una generalització de la resolució d'aquest cas concret; és a dir, en un cas semblant a l'exposat faríem el següent:
any final dC = (nombre d'anys transcorreguts – any inicial aC )+1

Cas 2.
És evident que si l'any d'inici és de la nostra era tan sols cal sumar el nombre d'anys transcorreguts per trobar l'any final; per exemple: si l'any d'inici és el 20 dC, al cap de 30 anys ens situem a l'any 20 dC +30 anys = any 50 dC. En un cas semblant a aquest, l'operació que cal fer és:
any final dC = nombre d'anys transcorreguts + any inicial dC

Cas 3.
Si l'any d'inici és anterior a la nostra era i el nombre anys transcorreguts encara no ens situa a l'era present només cal fer la diferència entre l'any d'inici i el nombre d'anys transcorreguts; per exemple: si l'any d'inici és l'any 10 aC, al cap de 4 anys, ens situarem en l'any 6 aC, és a dir, només cal fer la resta (any 10 aC – 4 anys = any 6 aC). En un cas semblant:
any final aC = any inicial aC - nombre d'anys transcorreguts




[nota del autor]